Meditatie en Mindfulness

Tegenwoordig zijn we altijd bezig met onze geest. Is het niet in werk of sport, dan zitten we wel gekluisterd aan een telefoon of ander apparaat dat constant aandacht vraagt. Allerlei kleine korte filmpjes en berichtjes verstrooien onze aandacht en daarmee onze geest. Daardoor wordt het moeilijker langdurig je aandacht te vestigen op dingen die je wil doen of moet doen. Door meditatie leer je je aandacht weer langer ergens vast te houden en los te laten wat er aan afleidingen bestaat.
Er zijn veel studies gedaan naar de effecten van meditatie. De hoofdmoot hiervan is zeer positief: je brein verjongd of blijft langer jong, je hoofd wordt minder vol met gedachten, je kan langer je aandacht vasthouden, je verlaagt je stress, je kunt makkelijker omgaan met je emoties etc.
Wanneer je begint met meditatie kan dit daarentegen ook ruimte geven voor het ervaren (en verwerken) van trauma’s. Aanwezigheid in het lichaam kan ruimte geven voor allerlei lichamelijke sensaties. Je ontwikkelt mogelijk gevoel voor je energie (Qi) stromingen en de tekorten, stagnaties en verhogingen daarvan. In het geval van moeilijkheden is het altijd verstandig om ook hulp te zoeken voor wat je ervaart, terwijl je toch doorzet met de meditaties omdat dit gewoon echt goed voor je is.

In de basis van dit soort lessen leer je manieren van ademhaling, een zithouding vinden en aandachtspunten.

Meditatieles heeft verschillende vormen en bevat onder andere focus meditatie waarin de aandacht aan een specifiek object wordt gericht. Soms is dat een kaars en het kan ook iets anders zijn, zoals een orgaan of lichaamsdeel. In meditatie maak je contact met je lichaam en ziel via de ademhaling. Je zult merken dat bij regelmatige beoefening je lichaam en je geest beter naar elkaar gaan luisteren.

Mindfulness is het bewust aanwezig zijn in het moment. Het doel van een mindfulness meditatie is niet een stil hoofd krijgen. Mindfulness is de meditatie van duizend keer opnieuw beginnen, steeds terugkeren naar je ademhaling wanneer je met je gedachten bent afgedwaald, nadat je bewust hebt waargenomen wat het dan was waarnaar je aandacht was verlegd. 

Telefoon en Whatsapp
06 5399 69 05

Email:
info@yinsense.nl